Над 50% с повишен риск за смърт 6 месеца след заразяване с коронавируса

Проф. Яна Симова: Две трети не са пълноценни на работа
190
Над 50% с повишен риск за смърт 6 месеца след заразяване с коронавируса
Снимка: БГНЕС

68% от преживелите Covid-19, не могат да си изпълняват пълноценно работните задължения, повече от 50% от оцелелите след Covid-19 имат повишен риск за смърт в рамките на 6 месеца след заразяването.

Това каза проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт. Проф. Симова ръководи  научноизследователската група "Пост-Covid-19 синдром" и е началник на Отделение по Кардиология в МБАЛ "Сърце и Мозък" в Плевен.

"Ние сме едни от първите, които стартираха програмата. Такива програми има по целия свят, които установиха, че всеки четирима от 5 пациенти, преживели Covid-19, имат оплаквания" посочи тя пред БНР.

Българският кардиологичен институт е провел проучване сред 2628 граждани, които са се заразили с коронавирус.

От тези повече от 2600 души 70% са се лекували вкъщи. Има 13%, които са били за болнично лечение, но са могли да стигнат до болница.

"От тези хора, които ни се обадиха и споделиха своите оплаквания, установихме, че 80% от преболедувалите имат поне един персистиращ симптом. Много от тях имат повече от един - по 4-5 даже и повече от 5. Най-честият симптом е умора при повече от 60% от хората. Следва по честота прескачането на сърцето - при 38%  от хората. Около 32% от хората имат задух при усилие", каза проф. Симова.

Тя отправи призив да се ваксинира по-голям процент от пълнолетното население.

Ваксинацията се оказа, че предпазва не само от заразяване, но и от влизане в болница, от смърт, от развитие на постковидните състояния, коментира специалистът.

По думите й и без да се приемат пациенти за планови операции има страшно много спешни случаи, включително и Covid-пациенти с тежки тромбози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
0
 
! Отговори
до 156 преди 2 години
Както и в България така и по света, ваксинираните по принуда или натиск са поне 3/4 от цялата бройка. Наведеняци. ! Но като ги подгонят и бустерите и им отнемат сертификатите, много от тях добият смелост да се опълчат и те на тираните.
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Solar Power- А от тия 4 милиарда колко са се ваксали от интелигентност и вярват на ваксините? И колко са принудени доброволно да се набодат, чрез фашистки методи? Освен това дори да са произведени в Китай, Русия или където и да е, работещи ваксини срещу грипни вируси няма и не е имало. Но пропускаш че те не са одобрени в ЕС за издаване на открит лист. Нито ги налагат в ЕС на деца и кърмачета . А само елитните mRNA. Дори излъгалите се с Астра принуждават за mRNA бустер от Ветеринара на Pfizer
144
2
 
8
 
! Отговори
Чужденец преди 2 години
Българинът и без да е боледувал си е непълноценен в работата. Само се подпира, клюкари, мрънкя и си губи времето.
143
8
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Освен това пфайзер е собственк на една от ваксините. Компанията е публична и е основана преди 150 години. Ти също можеш да си закупиш акции. Ръста не е нещо особенно... Някой път необразованите говорят пълни глупости .... чак ми става смешно :) Щели да ги чипират на намалят попупалцията ?!?!? 4 милиарда има ваксинирани вече и всеки ден по нови 25 милиона. Умните и богатите хора се ваксинираха отдавна :) Включително и Бил Гейтс и Мъск и Путин даже и Си Дзипин :)
142
8
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Гладна журналистка: Виж колко простовато звучиш :) А нима забрави ,че китайците и руснаците имат собствени ваксини :) Или мислиш,че играят покер заедно с Мъск и Гейтс ??! Прозсстия човек си остава такъв докрая на живота. Развитите общества се ваксинират по целия свят без изключения ! Тези които не се ваксинират са предимно в Африка. Поради най-различни суеверни причини или просто ниска образованост както и нашите жипсита. Виж ти къде стоиш сред всички тези ?
141
1
 
0
 
! Отговори
1212 преди 2 години
До ***...То и тук се ходи навън без маска,а на закрито е както дойде - ту слагаш, ту не слагаш...
140
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коментиращите тук явно очакват да има зомбита по улиците. Инак не могат да повярват, че има ковид и, че е опасен. Това, че някой го изкарва по-леко не означава автоматично, че всеки е така. Важи и обратното.
139
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МмАаНнАко не се ваксинираш, пак може да умреш от инфаркт, инсулт, рак, катастрофа и разбира се, Ковид.
138
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Ми аз от моите лични наблюдения не съм видял един човек преболедувал КОВИД който да е умрял след това"Аз също последните две години не съм видял нито един умрял от каквото и да е човек,
137
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми аз от моите лични наблюдения не съм видял един човек преболедувал КОВИД който да е умрял след това. А преболедували не липсват - около мен на практика почти всички го караха миналата зима. Сега има малък брой болни с новия Делта вариант. Но и те се оправят. За съжаление познавам няколко човека, трима или четирима, които починаха, но това беше още в началото на пандемията и те така и не успяха да се излекуват.Симптомите след преболедуване ги има, но те не са фатални.
136
1
 
4
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Наричаш България ***, но искаш да гласуваш на избори (да казваш как ние, който сме тук да живеем). Типичен предател-***. Не ми отговаряй, моля те.
135
15
 
10
 
! Отговори
Булгаристан преди 2 години
Бих си пръта на Запад преди повече от 20 години.Сега осъзнавам каква добра постъпка съм направил в живота си!Най правилната от всичко,което ми се случи до днес!В момента тук хората са ваксинирани на над 85%та.По улиците се ходи без маски.В обществения транспорт и в затворени обществени заведения маските са задължителни.Всички спазват безприкословно заповедите на МЗ.За КОВИД вече никой не говори.В болницата на град като Варна е имало само около 10 случая и то средно тежко болни с добра прогноза.
134
6
 
18
 
! Отговори
ааааа преди 2 години
престанете да плашите хората!!! побъркахте ни
133
1
 
8
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Дайте какво мисли Витанов. Какво се мотате ? Кое време стана ?
132
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ваксинацията се оказа, че предпазва не само от заразяване, но и от влизане в болница, от смърт, от развитие на постковидните състояния, коментира специалистът." .....................?
131
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Ти си си балама по рождение. Никой не мое ти отнеме това.
130
7
 
14
 
! Отговори
Гладна журналистка преди 2 години
Е, с тази поредна измишльотина вече ме убедихте. Утре отивам доброволно да ме шият с иглата. Щото ваксата давала живот, напук на спонсора и Гейц, дето искал да редуцира с вакси популацията. Дал си е милиардите напразно. Сега земята ще се пренасели. Тия съвсем ни взеха за балами.
129
0
 
8
 
! Отговори
ботев преди 2 години
Смърт или Свобода! Ти избираш.
128
2
 
7
 
! Отговори
Мангуров преди 2 години
Сърбам пилешка супичка и нищо ми няма.
127
17
 
25
 
! Отговори
Додо преди 2 години
България каза НЕ на Отровната Игла!